Grammatik i bilder

svenska språket

För ungefär två år sedan ritade jag den här bilden för en grupp jag undervisade i sfi. De hade svårt att greppa syftet med grammatik och hur de olika delarna i språket hänger ihop. Jag skrev då detta om hur jag tänkte runt bilden:

Jag vill ge studenterna en bild av vad vi tränar på, och samtidigt ge dom en uppfattning om omfattningen av svenskans olika delar. Himlen, bakgrunden är den kulturella kontexten för språket. När det gäller verb finns det fem verbformer att behärska, därav bergen. Till verben är adverben knutna, som oftast beskriver verb. De ska föreställa en strand på bilden. Prepositioner beskriver bland annat plats, därför har de fått en tydlig plats ovanför allt i form av moln. Adjektiven beskriver oftast substantiv och flyter därför i havet av substantiv, tre båtar för de tre komparationsgraderna. Substantiv, ja det finns en oändlig mängd, därav havet, bilden säger inget om hur svårt detta är i svenskan. Pronomen, ersätter ofta en människa i någon form, därav flickan. Ifrån landremsan av ordföljd går en bro till den svenska skärgården av melodi i språket, prosodi om man vill då. Bron visar konjunktioner, som binder ihop meningar och satser. Hela hörnet av melodi, konjunktion och ordföljd blev rätt kass. Det går som sagt att kritisera bilden för allt den saknar, satslära som en av många saker. Men, ville börja någonstans!

Jag vidhåller idag att den har många brister men den fyller också en funktion som jag tycker är viktig. Den förklarar grammatik på ett annat sätt, och just det där med att kunna förklara en sak på många olika sätt upplever jag är en av många framgångsfaktorer i undervisning.

Min högsta önskan hade varit att någon med mer grammatikkunskaper och konstnärlighet ritade om den här bilden, och ritade fler bilder som förklarade delarna i det svenska språkets struktur!

Jag hade en annan idé om illustrationen där verben skulle representeras av vagnar i ett tåg för att fånga rörelsen i tid de representerar, skulle jag fortsätta idag är det nog där jag skulle börja.

This entry was posted in grammatik, Svenska and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.