#exempelatthärma: insändare

Jag har skrivit en exempeltext till det nationella provet i svenska 1 del C: skriftlig framställning. Tanken är att exempeltexten ska kunna bedömas ligga på en C nivå. Delar texten här, om någon skulle vara hjälpt av den.

Modelltext: Min passion för guerillaslöjd

Marcus Birro skrev i mitten på oktober 2009, på sin blogg hos Expressen, en krönika som han kallar ”Kärleksmanifest!”. Marcus skriver alltid bra tycker jag och här slår han verkligen huvudet på spiken. I sin krönika skriver Marcus om hur hans passion för fotboll spelar en viktig roll för honom när vår mörka årstid tynger ner hans sinne.

Precis som Marcus har även jag en passion som skänker glädje och skratt till min vardag. När jag var liten brukade jag varje kväll på sommarlovet sitta vid mormor och morfars köksbord och sticka. Morfar lärde mig tidigt hur garn kan bli till konstverk eller kläder med stickornas hjälp. Mormor bakade ofta kakor, eller löste korsord. Vi sa sällan mycket, förutom när garnet krånglade och jag behövde hjälp. Den här varma, lugna och kreativa stunden har jag burit med mig sedan dess. Den finns där jag har mina stickor.

Stickning är ett hantverk som värmer mig och andra i dubbel bemärkelse. Ulltröjor med Ugglemotiv var jag först i klassen med tror jag! Tröjorna jag stickar håller mig varm men ger mig också en egen stil som ingen annan har. Att sticka i sig ger kanske ingen hetta men den fysiska rörelsen ger ändå värme åt både insida och utsida.

Kanske är det förresten ett hantverk som värmer i trippel bemärkelse. Sedan några månader tillbaka sysslar några vänner och jag med guerillaslöjd. Det handlar om att dekorera offentliga platser med textil och handarbete. När vi är ute och ger färg till exempelvis lyktstolpar får vi alltid positiva kommentarer från människor som passerar. Vi glädjer andra.

Marcus skriver i sin krönika om en del förebilder han har inom fotbollen, personer som han upplever att han har en relation till, fast han inte känner dem. Jag har inga förebilder inom guerillaslöjd. Istället vill jag använda den långa tråden av garn för att binda samman människor, att få människor att mötas och finna mening och energi tillsammans. Mäktigt vilka möjligheter lite mjukt garn kan ge.

Fler borde ägna sig åt guerillaslöjd för att färglägga vardagen både för sig själva och andra när hösten och vinter försöker lägga sordin över densamma. På fredag vid fyra träffas vi på Sergels torg för att ge plattans grå betong lite mer av ett leende – kom dit du med och känn kärleken!

”Stickningspassionista”

This entry was posted in Exempel att härma, Svenska and tagged , , , . Bookmark the permalink.