Kamratskap i litteraturen: Hallahem – sveket vid sjön

Precis som den första boken Hallahem – staden under berget är del två Hallahem – sveket vid sjön en välskriven och mycket spännande ungdomsfantasy. Hur gör egentligen läsare som behöver en kudde framför sig och texten, precis som film och TV ibland kan ge behov av?

Litteraturens radarpar, BFFs och vänskaper

Hallahem sveket vid sjönI Hallahem Sveket vid sjön finns ett radarpar bland huvudkaraktärerna, Torun och Auda. Helt i linje med dagens sociala relationer och många olika vänskapsband finns även en stark trio och den större gruppen, som i bland varierar beroende på vad som sker i berättelsen. Den här flexibla och omväxlande bilden av vänskap och relationer uppfattar jag som tidsenlig och modern, samtidigt som dynamiken och möjligheterna som skapas utifrån ett radarpar också finns kvar.

En av litteraturens mest kända radarpar är Sherlock Holmes och Doktor Watson. Genom att fundera över effekten av Sherlock och  Watsons partnerskap för vardera karaktär och för berättelsen kan det bli lättare att få syn på andra radarpar i litteraturen.

Watson är den sympatiska, sociala och opretentiösa karaktären, i jämförelse med Sherlock med sitt stora ego, sociala oförmåga och rationella intellekt. Watson hjälper Sherlock att framstå mera mänsklig och gör det även möjligt för Sherlocks tankar att komma fram tydligare i berättelsen när de båda samtalar.

Kamratskap i litteraturen är ofta en fin påminnelse om de vänskaper som jag som läsare har utanför litteraturens värld. Den asymmetri och samtidiga balans som kamratskap bygger på i litteraturen kan också vara ett sätt att få upp ögonen för att ingen människa är perfekt men samtidigt blir fulländad i samspel med andra.

Jag diskuterade när första boken i Susanne Trydal och Daniel Åhlins serie kom, den politiska barnboken. Att skriva om svåra moraliska och politiska ämnen kan var ett sätt att vinna recensenternas lovord. Vid första anblick kan nog en del enbart se spännande fantasyböcker för ungdomar i Trydal och Åhlins serie. Det är synd tycker jag. Båda Hallahem böckerna är litterära, komplexa, och så intelligent implicit politiska att jag är rädd att det går en del recensenter och läsare förbli.

Min uppmaning från läsningen av den fösta delen i serien kvarstår. Känner du dig sugen på lite fantasy med nordiska inslag, plocka upp Hallahemböckerna oavsett vad det råkar stå för siffror i ditt födelseattest – de är mycket läsvärda.

This entry was posted in fantasy, Skönlitteratur, ungdomslitteratur and tagged , , . Bookmark the permalink.