Illustrerade sagor ur den nordiska mytologin

En av mina favoritpassager från Eddan lyder:Josefin is

 

I åldrarnas morgon,
var ej sand, ej sjö,
ej svala vågor;
jorden fanns icke,
ej upptill himlen;
ett gapande svalg fanns
men gräs fanns ingenstädes.

 

 

En vers omöjligt att överträffa. Asatrons myter och sagor kan däremot berättas på många sätt, en del av dem på mer lättillgängliga vis än andra. AsgårdAsgård, sagor ur den nordiska mytologin av Sofi Hjort och Karl Johnsson är ett fint illustrerat verk som berättar några sagor som jag känner igen, och några som jag inte hört förut. Vid mitt senaste besök hos science fiction bokhandeln blev bokens omslag mig oemotståndligt.

Illustrationerna till berättelsen om den enögde, fängslade mig särskilt. illustrationSkickligt att förhållandevis få detaljer kan ge en så stark stämning i bilderna. Till vänster finns en av mina favoritbilder. Jag är tacksam över att få ta del av bilder som denna av Karl Johnsson. Illustratörer har en särskild plats i mitt hjärta.

Bokens tilltal riktar sig mycket tydligt till ett barn, både en fördel och en nackdel. Jag tycker sagorna håller för alla åldrar. Men vad vet jag, vuxna kanske helt enkelt är hänvisade till Eddan istället!

This entry was posted in boktips, Skönlitteratur and tagged , , , . Bookmark the permalink.