Munins skärvor av Oskar Källner

Oskar Källner verkar vara en välrenommerad och respekterad författare i den svenska science fiction sfären. Munins skärvor är en novellsamling av Källner som kom förra året. Omslaget är fabulöst, texten stor och boken således snabbläst.

Munins skärvorJag gillar tendensen till röd tråd mellan de tio novellerna, hade gärna sett att den varit ännu starkare. Om jag jämför Källners novellsamling med science fiction antologin, När allt förändrades så håller antologin kanske inte så förvånande avsevärt mycket högre och jämnare kvalité. Några av Källners noveller borde han kanske inte släppt iväg till publicering. Men! Jag förlåter honom för det, för samlingen innehåller två bedårande pärlor och en riktigt bra berättelse. Just dessa tre finns även att tillgå som enskilda E-böcker.

Min absoluta favorit är Pancasila, en novell vars beskrivning låter så här: ”Carl är död. Han var den sista av synteterna som dog. Nu är människorna på den nystartade kolonin utlämnade åt sig själva. Exobiologen Sanina sörjer förlusten av sin vän och försöker samtidigt utreda vad det är som händer på planeten Pancasila.” Den är utan tvekan värd de 18 kr den kostar som E-bok och jag skulle gärna se att den här novellen fick ett fortsatt liv i framtida antologier, gärna jämsides med novellen Den sista frågan av Isaac Asimov.

Den andra pärlan är kanske mer skräck och fantasy än science fiction, men den är tillika en utsökt berättelse! Mannerskiölds herrgård är en novell som presenteras så här ”Annons: Riktiga spöken! Besviken över spökhus som lovat för mycket? Lurad på dina besparingar av bluffmakare och bedragare? Följ med på en guidad tur till en nexus för paranormala krafter, en öde herrgård på hemlig plats. ” Möjligen är jag lättflörtad eftersom jag inte läst så mycket åt skräckhållet tidigare. Oavsett så gillar jag den här novellen. Den var oväntad och läskig.

Där staden dragit fram är den sista novellen från Källners samling som jag vill nämna. Det är en bra och spännande berättelser som berör och ställer frågor en stund efter läsningen, precis som jag gillar att science fiction ofta gör.

Jag hoppas ni har en fin sommar och att ni hittat bokstäver, ord och meningar i en för er tilltalande kombination att göra er sällskap på stranden. God läsning så länge 🙂

This entry was posted in science fiction, Skönlitteratur and tagged , , , , . Bookmark the permalink.