Två och en halv böcker av H.G. Wells

I tv-serien Warehouse 13 finns en underfundig och sympatisk porträttering av H.G Wells som kvinna. H.G Wells, som var man,  levde under 1900 talets första hälft och skrev ett gäng romaner och noveller. Han var britt, vilket avseglas i hans kanske mest kända roman, världarnas krig, eller The War of the Worlds som den heter i original.

2016-12-09-11-22-25Jag har ganska länge varit nyfiken på Wells, bara det att jag tycker att Wells är ett snyggt namn?! Jag vet, helt irrelevant argument, men ändå. Flitiga referenser till Wells i populärkultur och science fiction världen har kanske bidrag mer till mitt intresse. I somras kom jag över en av hans böcker för 5 kr på biblioteket, ett kap, visst? Doktor Moreaus ö hette boken. Ytligt handlar den om ett gäng gubbar som fastnar på en ö. Mer ärligt så handlar den om den skräck som fanns då, över var vetenskapliga framsteg inom läkevetenskapen kunde leda. Boken publicerades 1896 och är lite spännande.

Några saker som jag gillade med Doktor Moreaus ö är det förhållandevis långsamma berättandet. Jämfört med mycket av det som jag läser idag är tempot lågt i boken. En annan sak jag uppskattade var det perspektiv som boken ger på hur samtida rädslor kan förhålla sig till framtiden. De rädslor som låg i tiden när den här boken skrevs, säger kanske mer om tiden än själva framtidsscenariot som målas upp. Den svenska översättningen, som jag läst av den här boken, har ett lite trist språk, något som inte är sant för nästa Wells bok som jag läst.

Tidsmaskinen är titeln på Wells första publicerade roman, The Time Machine på engelska. Den här boken är lite svårare att beskriva kortfattat då den har ett mer komplext innehåll än Doktor Moreaus ö. Jag tycker Tidsmaskinen är ett häftigt verk, på flera sätt. Det märks till exempel att Wells måste varit före sin tid när det gäller synen på könsroller och dessas eventuella essentiella utgångspunkter. Precis som Doktor Moreaus ö tar upp samhällsutvecklingen och vetenskapliga framsteg i tiden så gör även Tidsmaskinen det. Jag tycker boken gör det på ett mycket charmigt vis. Detta är utan tvekan den mest läsvärda boken av Wells böcker som jag läst.

Sist tänkte jag nämna något om Världarnas krig. Jag har försökt ta mig igenom den här, just nu har jag kommit halvvägs igenom boken ungefär. Det är tveksamt och jag någonsin kommer ta mig igenom resten. Boken är ju jättekänd, filmatiserad flera gånger, men ja, det räcker inte. Det som jag tycker imponerar med Wells är att jag uppfattar det som att de tre böcker jag läst, är skrivna inom tre olika genrer. Världarnas krig har inslag av journalistiskt berättande på ett sätt som ingen av de andra böckerna har. Kortfattat handlar boken om att marsianerna invaderar England (jorden). Men de invaderar så långsamt… Eller ingen invasion kan nog vara tillräckligt långsam men berättelsen är långsam. I radioprogrammet OBS diskuteras utomjordingen som den perfekta fienden med utgångspunkt i bland annat Världarnas krig. Sammantaget ger alla tre böcker bilden av stor fantasi, och stor empati hos Wells. Scifi fantaster har redan läst dem så rekommendationer känns överflödiga.

This entry was posted in klassiker, läsning, science fiction and tagged , , , , . Bookmark the permalink.