Bästsäljande ungdomslitteratur, Jag, En

Jag, En är den första boken som jag har läst av David Levithan och jag kan förstå varför den blivit en bästsäljare. Den är fantasifull, romantisk och lättläst. Utan att säga för mycket om handlingen får jag som läsare följa en karaktär som får gå i många olika personers skor under en dag. Det ger perspektiv på vad ett liv, en uppväxt, kan innebära – vad det betyder att vara människa. Samtidigt upplever jag att den är lite klibbigt pedagogisk utifrån valen av personer som huvudpersonen får följa. En av de sista personerna, som förmedlas som något slags kulturellt och mänskligt ideal, är charmig men också outhärdligt ’perfekt.’ Viljan hos författaren att forma empatiska människor med näsan i böckerna skiner igenom och jag känner mig allmänt obstinat.

Jag vill skriva att Jag, En är som fan-fiction till David Mitchells The Bone Clocks. Men det visar sig att Jag, En kom ut innan The Bone Clocks. Oavsett finns det en del likheter mellan böckerna. Framförallt tänker jag på de fantastiska inslagen med fokus på relationen mellan kropp och själ. Personligen tycker jag att det finns mer att hämta på flera sätt i The Bone Clocks, men jag förstår att Jag, En för många kan vara och bli en fantastisk fin läsupplevelse.

This entry was posted in Litteratur, ungdomslitteratur and tagged . Bookmark the permalink.