Antologi om fotboll – En i laget

En i laget är en antologi som innehåller tretton noveller och fyra dikter vars gemensamma nämnare är fotboll. Sandra Sandström har skrivit en recension hos Litteratur Magazinet som jag enhälligt instämmer i. Vill du ha en värdering av de litterära kvalitéerna i antologin rekommenderar jag Sandström.

Mitt motiv till att läsa den här antologin var att se om det kunde finnas några intressanta noveller som hade potential för klassrummet. Först tänkte jag dela några korta personliga tankar om antologin som bakgrund till en efterföljande text där jag tänkte beröra hur jag tänker kring antologins eventuella potential för undervisning.

Personliga reflektioner

Efter att ha läst antologin har jag en slutsats, en reflektion och en fråga om fotboll och antologin. Min tolkning är att antologin lika bra kunnat kallas “Klasskamp”, vilket får mig att undra om fotboll som sport är en arbetarklassrörelse? Om så är fallet visste jag inte det sedan tidigare. En annan sak som jag reflekterade över efter att ha läst alla noveller är den raka och oromantiska skildringen av sexualitet som några gånger återkommer i antologin. Vilket leder mig till att ställa en annan följdfråga – finns det skillnader i hur sexualitet skildras för olika samhällsklasser i litteratur? Den sista frågan landar kanske lite utanför själva temat och syftet med antologin i fråga. Med det sagt tänkte jag beröra några av novellerna specifikt.

Fördjupning: OBS om sex i litteratur.

Antologin i undervisning

Precis som Sandström skriver tycker jag att den novell som berör mest är Zulmir Bečević novell Dimensioner. Temat i novellen är fotboll, mening och krig. Denna novell kommer jag absolut att ha i åtanke i litteraturval framöver.

En annan novell som kanske kan vara intressant är Martin Bengtssons I spindlars väv. Den handlar om en kille som blivit proffs förstår jag det som. Några teman är val och framgång, samt gemenskap.

I övrigt kan säkert ytterligare några noveller vara relevanta att överväga beroende på grupp och tema i undervisning.

This entry was posted in läsning, Litteratur, Svenska and tagged , , . Bookmark the permalink.