När har jag läst ut Snow Crash?

Att läsa ut en bok.  Jag har funderat en del över det uttrycket eftersom jag tycker att det signalerar att jag skulle vara klar med boken. Det är sällan så att jag känner mig klar med en bok när jag läst ut den. För mig är läsandet mer av en relation till en berättelse och bok, som ofta börjar innan jag börjar läsa, och fortgår långt efter. En del böcker blir jag intresserad av enbart utifrån titel eller omslag. Andra kommer in i mitt liv via en snabb blick på TV:n, en kompis, en kurs, en sökning eller en genom en annan bok. Jag älskar att låta slumpen och kaos styra vilka böcker jag kommer i kontakt med. Jag vill på något sätt inte göra läsande till ännu en sak att ta kontroll över.

Idag har jag läst ut Snow Crash av Neal Stephenson, egentligen vet jag att jag ofta ångrar mig när jag skriver texter om böcker precis i anslutning till att jag läser ut dem. När jag väl har läst ut böcker har jag sällan läst slut dem. Men det är lite av ett moment 22, eftersom jag också får en möjlighet att reflektera över det jag läst genom att skriva och på så vis kommer närmare en känsla av att ha läst slut boken som jag skriver om.

Snow Crash är tjugofem år gammal och har precis blivit upplockad av något av det stora TV-streaming tjänsterna för en filmatisering. Jag undrar lite hur det ska gå till eftersom Snow Crash definitivt inte är den lågmälda lilla svarta i garderoben utan snarare haute couture som man funderar över när i hela fridens namn man ska få tillfälle att ta på sig. Den är spektakulär med en intrig som blandar historia, lingvistik, religion, antropologi och systemvetenskap. Lyckas filmateringeringen blir den spännande att se enbart för att se hur miljöerna har återskapats.

Att läsa Snow Crash är att få ta del av en bitvis dystopisk, bitvis redan realiserad framtidsspaning. En bit in kände jag att jag ledsnade lite då både innehåll och stil är relativt svårforcerad. Vilket gjorde att jag noterade våld- och sexismdelarna i boken mera. Jag hade ändå blivit tillräckligt indragen i berättelsen för att vilja veta hur den slutade och tycker att avlutningen ändå var spännande. Boken har nu på inget vis tagit slut för mig, i takt med att mitt liv går vidare kommer jag att tänka på den här berättelsen när jag läser andra böcker, när jag läser nyheter eller träffar vänner. Det ska bli spännande att upptäcka hur min tolkning kommer att skifta med tiden.

Snow Crash är den andra boken av Neal Stephenson jag läser, om du vill se vad jag skrev om den första finns den texten här.

This entry was posted in Litteratur, science fiction and tagged , . Bookmark the permalink.