Brunt blåbärsris och ljusbruna liljekonvalj

Det känns lite som att leva i början av en berättelse som kommer skrivas ner och berättas i all framtid just nu. Känslan är nog missledande, berättelsen börjar inte alls nu. Den börjar nog snarare någon gång på 1700-talet när ångmaskinen upptäcktes, eller det kan nog räknas som en av många startpunkter som kommer leda berättelsen till sin klimax.

För ett tag sedan noterad jag att frukter, växter och djur som är exotiska för oss i norr är ett trendigt motiv på kläder just nu. En ironisk trend, och samtidigt ett öronbedövande skrik i mina öron. Tusentals arter utrotas varje år just nu, i vad som kallas den sjätte massutrotningen. Med andra ord är det endast som tröjmotiv vi kommer att se vissa arter framgent. Personligen kan jag tycka att siffror i en artikel blir rätt svåra att ta till sig. Det är inte så att jag varje morgon går ut genom dörren och ser några döda djur längs vägen. Hur dör arter ut egentligen? Min tjejgissning är väl att de kanske dör men framförallt misslyckas med att föröka sig. Det som inte är, är lite svårare att se.

Växter som dör är lite lättare att se eftersom de blir bruna där de står. På väg till badstranden hör jag några personer kommentera det bruna blåbärsriset längs stigen. Riset blir som ett utropstecken i naturen. Bruna gräsmattor som kantar bostadsområden kommer inte lika nära. Gräsmattan var aldrig naturlig – att den blir brun kan upplevas som ett mänskligt val. Brunt blåbärsris är också ett mänskligt val, dock i flera led. Det som kommit mig närmast i år är de ljusbruna liljekonvaljblommorna. Intorkade står de i klungor, förfallna skuggor av naturens magi. Liljekonvaljens förställning är rund och röd. Det som inte är, är lite svårare att se.

Jag vandrar sakta genom mitt bostadsområde, svett i pannan och hetta mot bröstet. Jag är ensam. Gatan är öde då många är bortresta. Det känns som en glimt av framtiden. Den sjätte massutrotningen tar inte kontanter, bryr sig inte om dina åsikter, skiter i var du reser och gillar inte dina pool-bilder på Insta. Får det lov att vara en T-shirt med ett självporträtt?

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.