Tips till föräldrar som vill hjälpa sina barn med läxor

Genom mitt arbete med läxhjälp kommer jag i kontakt med en del föräldrar som vill hjälpa sin barn, som har försökt hjälpa sina barn med läxor och skolarbete men som inte lyckats. Det uttrycker ofta en frustration över oförmågan att stötta sina barn. Jag har samlat dom snabbaste och lättaste tipsen jag har till föräldrar eller andra närstående som vill hjälpa barn med läxor.

Låg och mellanstadiebarn

Be barnet förklara läxan eller studieområdet för dig. Om det kommer fram saker som är lite galna, som att religion är en sorts släkt eller att äpplen kommer ifrån fabriker eller vad som helst, låt det vara. Det du gör bäst som förälder eller närstående är att ge ditt barn kärlek, självförtroende och vilja att fortsätta lära.

Rätta väldigt lite, både fakta och text, det är meningen att läraren ska få en uppfattning om barnets nivå inte din nivå som förälder 😉 Och, framförallt, de allra viktigaste är att barnet tycker att det känns gött att göra sina läxor så att det kan växa fram en större vilja hos barnet att lyckas på egen hand.

Om barnet har svårt med någon uppgift, försök att hjälpa barnet starta upp ett samarbete med sina klasskompisar utanför klassrummet. Om det är en uppgift barnet inte kan, ge då inte svaret direkt utan ställ istället några frågor. Kan någon av dina klasskompisar veta? Ska vi se om du kan få fatt på dom? Låt barnet välja kontaktsätt, sms, kik, moviestarplanet eller facebook går alldeles utmärkt.

Alla åldrar

Be barnet förhöra dig, på sin egen läxa. Det gör inget att du inte kan svara. De du inte kan svara på, ber du om att få förklarat för dig. Om barnet har pratat mycket och du väldigt lite under er studiestund tillsammans har du gjort ett bra jobb!

Höga betyg i de högre klasserna

Jag är mest påläst på betygskraven för samhällskunskapsämnet, här är det ”nyanserade” tänkandet det som ger högst betyg. Med nyanserat tänkandet menar man en förmåga att kunna se en fråga ifrån flera olika perspektiv. Hjälp barnet genom att ställa frågor där du vänder på frågeställningen, om andra världskriget var dåligt för den här gruppen människor, vilka var det bra för? Om de här lagförslaget går igenom, vilka olika grupper påverkas, vilka är det bra för, vilka är det mindre bra för?

Om du vill ha en guldstjärna för föräldrar

Denna tycker jag själv är svår, men, det är viktigt att försöka att berömma barnets arbetsprestation, ansträngningen framför uppfattad begåvning. De gör att barnet vågar försöka igen, vågar misslyckas, och hittar viljan att fortsätta lära på egen hand. http://www.youtube.com/watch?v=mPmH2-1cNx0

This entry was posted in Studieteknik. Bookmark the permalink.