Att läsa ut The diamond age av Neal Stephenson

Orden för att beskriva boken jag läst gör samma motstånd som själva läsningen av densamma. Det här kommer bli svårförklarat. Dessutom är jag inte alls nöjd med liknelsen att läsningen av en del böcker är som en bergsbestigning. Även om denna bok var det.

The diamond ageI ett och ett halvt år har jag läst eller ämnat läsa The diamond age av Neal Stephenson. Mitt första försök för länge sedan tog mig ungefär femtio sidor in i boken sen lade jag ifrån mig den. Den var ytterst svårgenomtränglig på grund av en väldigt komplicerad engelska. Utöver det, utspelar den sig i en nära framtid, där samhälle, teknik och städer utvecklats till något för mig främmande. Jag kände inte igen mig i något, förutom det att bokens karaktärer var människor. Jag fattade brottstycken av det jag läste. Det som fick mig att lägga ifrån mig boken var framförallt min oförmåga att förstå handlingen.

Om en bok sparkar och sprattlar med sånt motstånd, varför fortsätta? En del menar på att The diamond age är den bästa sci-fi boken som skrivits under 2000-talet. Den är omtalad och välrecenserad. Att boken tar upp ett framtida utbildningssystem, var det som gav mig störst motivation att ändå vilja fortsätta läsa den.

Tidigare i höstas plockade jag upp boken igen, och la ganska snabbt femtio sidor till bakom mig, och här på sidan hundra ungefär hade jag äntligen både kommit in i boken och fastnat som ett av höstens våta löv på en gummistövel för berättelsen. Efter den vändpunkten läser boken sig själv.

Jag vet inte om jag ska säga att boken är läsvärd. Jag vet inte om den var läsvärd för mig på grund av belöningen som kommer av att övervinna något svårt eller på grund av dess faktiska innehåll. Kanske båda. Boken utspelar sig i en smått galen fantasivärld. Den tog med mig på en resa i tanken till det hittills otänkta. Jag har kämpat lite med att förklara för andra vad boken handlar om, men det stämmer att den handlar om ett framtida utbildningssystem, bland annat. Det som jag uppfattar som bokens stora förtjänst är att den målar upp ganska många aspekter av ett framtida samhälle och en framtida värld, vilket samtidigt gör den komplex och lite svårgripbar.

Oklart om jag vill rekommendera boken eller inte. Jag gillade upptäcktsfärden som boken erbjuder, ska man ta sig igenom den här boken behöver man nog ha med sig en ganska stor mängd nyfikenhet inför det okända. Om detta saknas undanbedes vederbörande ödmjukt att pröva just denna hög med papper och ord.

Audrey Watters har påbörjat lista sci-fi böcker med utbildningsinslag för den som vill utforska fler böcker inom temat.

This entry was posted in boktips, Motivation, teknik and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.