Att ägna sitt liv åt ett yrke

För ett par år sedan läste jag en text skriven av en lärare som arbetat länge i professionen men som nu avslutat sin tid i yrket. Den före detta läraren berättade om hur hen alltid trivts i sitt yrke och alltid levt sitt yrke. Många utav det val som hen gjort i sin vardag hade handlat om att på något sätt förbättra sig eller engagera sig i hens ämnen och yrke. Hen hade t.ex. valt filmer att se på sin fritid utifrån vad som skulle vara bra för yrkesutövningen. Hen hade spenderat tid på att gå på teater och läst böcker som även dem kunde relatera till läraryrket.

Den före detta läraren var uppgiven över all den hängivelse som hen givit yrket, samtidigt som hen inte längre kände att skolan som intuition eller samhället längre värderade en lärares yrkesutövning.

Jag kände mitt hjärta snörpas ihop när jag läste detta. Att känna besvikelse och värdelöshet är tunga känslor för en människa att bära. Emellertid tror jag att hen var besviken över fel sak.

Jag kände igen mig själv mycket i lärarens beskrivning av relationen till yrket och hur hen delvis levde sitt yrke. Då arbetade jag som produktutvecklare inom IT-utbildning och lät IT genomsyra både dag och kväll.

Att kunna t.ex. Microsofts utvecklingsschema för nästintill samtliga deras produkter inklusive preliminära datum för lansering av olika versioner av mjukvaran, både officiella och inofficiella datum, det ägnade jag mitt liv åt.

I måndags frågade jag en vän om det inte var dags för en ny version av Windows 10 snart. I onsdags hade Microsoft ett event där det presenterade en del information om just Windows 10. Det är som att jag har Microsofts mjukvarucykler i blodet, fortfarande. Detta fick mig att tänka på den där texten av den där före detta läraren.

Rapsfält

Jag är en bit på väg mot ett nytt yrke nu, lärare. Jag går mot yrket av samma anledning som den före detta läraren lämnade. För att jag är en sådan person som engagerar mig i och vill förbättra mig i det som är min praktik, oavsett vad den sysselsättningen må vara. Det är en egenskap hos en person, inte en egenskap hos ett yrke. Det är där jag tror att den före detta läraren hade fel.

Det finns många fler med mig som mår bra av och väljer att låta 9-5 påverka 6-23 i liten eller större grad. Att ha nyfikenhet och intresse, som riktas mot något man känner för måste också få vara en positiv kraft.

This entry was posted in Lärarstudent, teknik and tagged . Bookmark the permalink.