Ett bohuslänskt mord i isländsk sägen – en gåta med Selma som huvudperson

1586 mördades en präst på Solberga prästgård i Bohuslän, detta sägs vara berättelsen som ligger till grund för Selma Lagerlöfs roman “Herr Arnes penningar”. Förarbetet till denna roman anses finnas i novellen “Hämnd får man alltid” som Lagerlöf skrivit några år tidigare.

2015-02-26 15.47.24I höstas hade jag nöjet att besöka Island och fick då med mig en tunn text hem med titeln “Sagor och sägner från Island”. I den finns många fina, mystiska, och övernaturliga berättelser med varierande andemening. En av de korta berättelserna heter “Spöket och pengaskrinet”, på originalspråk heter den “Draugurinn og peningakisilinn”.

Ja, denna spökhistoria är densamma som den Lagerlöf berättar i “Hämnd får man alltid”. Vilken copycat hon är tänkte jag först. Efter att ha sansat mig lite så inser jag att den mycket mer intressanta frågan är, hur hamnade ett bohuslänskt mord i de isländska sagorna?

Blir förstås fasligt nyfiken och har med efterforskningsförmågorna jag  besitter prövat att söka efter artiklar som skulle kunna belysa historien bakom detta. Tyvärr hittar jag inget. Har du tips på hur jag skulle kunna komma närmare ett svar är det välkommet!

This entry was posted in Svenska and tagged , , , , . Bookmark the permalink.