Svensk science fiction – Kristallstaden

Jag är oerhört positivt inställd till både science fiction och Maths Claessons. Jag har precis slagit igen Claessons senaste bok om Linux: Kristallstaden. En del av min glädje inför böckerna om Linux ligger i att Claesson faktiskt skriver SF på svenska. Ibland kan jag bli lite ledsen över att SF till att börja med så sällan skrivs på svenska och för det andra översätts i så begränsad omfattning. Ett bra exempel på en bok som skulle passa utmärkt på svenska för den svenska marknaden är Tau Zero av Poul Anderson. En SF-roman där Sverige och svenskar har fått en framträdande roll.

2015-05-27 17.27.48Kristallstaden är Claessons andra bok om Linux, den första hette Uttagningen. Jag och Linda har skrivit om den här.  Bakgrundstemat i Tau Zero påminner om bakgrundstemat i Kristallstaden. Likheterna dem emellan är  en av orsakerna till att jag tycker att Claesson lyckas vara rätt genretrogen.

Claesson siktar på en ungdomsläsare med sina böcker om Linux – de utspelar sig i en skolvärld med lektioner, lärare, prov och klasskamrater. Landet Annien har skrivit en ganska ljummen recension av Kristallstaden och jag kan förstå kritiken som Anna för fram. Berättelsen är lite långsam och nära på händelselös. För mig var detta positivt. Jag gillar att det är en rätt enkel berättelse med på många vis hög igenkänningsfaktor. Men det är för att jag ibland letar efter lite lugnare läsning. Om du tycker allt detta låter skittråkigt men ändå vill se ett framtida Stockholm rekommenderar jag istället den post apocalyptic kortfilmen State Zero av Andrée Wallin.

Jag uppskattar särskilt båda böckerna om Linux för att det inte är så ’pekpinniga’, som SF ibland kan vara. Det finns moraliserande och didaktiska inslag i berättelserna, men de håller låg profil. SF inslagen när det gäller teknik, mat, idrott och kommunikation är förföriska. Några saker fick mig särskilt att le, som skolämnet atomslöjd – vem vill inte ha det?

Om jag fick önska skulle jag vilja se Claesson släppa loss och skriva science fiction utan ungdomslitteraturinslagen. Jag skulle specifikt uppskatta om boken kunde börja i det slummiga husbåtsområde i Stockholm som Claesson introducerar i Uttagningen. Det området är jag nyfiken på!

Kristallstaden har blivit ganska väl mottagen av läsarna om jag förstår saken rätt. Om du skulle vara en av dem som väljer att plocka upp Uttagningen, Kristallstaden eller båda två får du gärna dela med dig av vad du tyckte.

This entry was posted in boktips, Skönlitteratur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.