Lästips för sommaren -11 gram sanning

Jag har slagit igen boken men jag är inte säker på att jag läst klart den, 11 gram sanning av Daniel Akenine. Romanen är spännande och tankeväckande. Den skildrar makten i teknik och hos företag idag.

11 gram sanningSpänningen i berättelsen får mig att snabbt vända blad. Samtidigt är berättelsen obehaglig så få fort jag slutar läsa, och istället plockar upp mobilen för att kolla Twitter, eller sätter mig framför datorn för att kolla Facebook. Boken är alltså på något vis omvänt obehaglig genom att krypa sig in i min vardag utanför läsningen.

Den här typen av berättelse, som går att tolka samhällskritiskt har jag under våren funderat över. Är det ett sätt för författaren att mana till handling? Om så är fallet, fungerar det?  En del medieforskning, vill jag minnas, hävdar det motsatta. Samhällskritiska tv-serier kan exempelvis vara pacificerande. Genom att signalera att någon annan redan har tänkt på all världens problem – kan jag som tittare vara lugn.

Det jag landat i är tanken att författare så klart gör vad de kan, på sättet de vill, för att dela med sig av sina insikter eller kanske påverka samhället. Den makt som ligger i teknik och hos företag idag är svår att förstå. Akenine tecknar en bild av många möjliga bilder av hur den här makten ser ut och vad som är dess potentiella konsekvenser. Detta gör 11 gram sanning mycket läsvärd. Jag skulle varmt rekommendera den som packning i sommarens strandväska.

Boken användes i höstas i svenskundervisningNösnäsgymnasiet i Stenungsund.

This entry was posted in boktips, Skönlitteratur, Sociala Medier, teknik and tagged , , . Bookmark the permalink.