Ett slag i magen och en fantastisk science fiction samlingen

Nästintill varje gång jag får hem en ny bok så tänker jag, innan jag ens börjat läsa den – detta är det finaste verket jag äger. Det hände när jag fick med mig Dorian Grays porträtt hem. Det hände senast när jag köpte en upplaga av Grimms sagor på Barnes & Noble. Det hände även när jag fick hem När allt förändrades – 17 science fiction-noveller i urval av John-Henri Holmberg.

2015-07-10 16.17.44Oavsett hur många böcker jag i framtiden kommer över så tror jag Holmbergs novellsamling kommer att förbli svårslagen. Så mycket intelligens i så många olika typer av berättelser. Jag är glad, häpen och djupt imponerad.

En anledning till att jag älskar science fiction är att genren ofta visar olika perspektiv av vårt samhälle och ställer så oerhört svåra frågor om mänskligheten och vår tillvaro. Niklas Söderlund har skrivit en essä om framtidsskildringen som fångar mina tankar om genren mycket bättre än jag själv. Söderlund skriver bland annat att science fiction är den enda genre som idag, “…gestaltar och undersöker politiska och moraliska frågor”.

Novellerna i När allt förändrades för mig galen. I en del berättelser förstår jag att det ställs frågor om samhälle och människa men jag klarar inte riktigt av att fånga frågan, innehållet är för svårt för mig. En del andra texter förstår jag frågorna i, och kan börja fundera på mina tankar om företeelserna. En del texter förstår jag lätt både fråga och svar men blir ändå arg, upprörd, maktlös och vill bara skrika rätt ut, rätt in i boken – men vad vill du att jag ska göra då?

Samlingen är en juvel. Samtliga noveller jag hittills läst skulle jag utan att tveka kunna tänka mig att använda i undervisning, i både svenska och samhällskunskap. Apropå juveler –  en annan novell som är mycket relevant i dessa undergångstider är Den sista frågan av Isaak Asimov. Den finns i samlingen Robotdrömmar 2.

Så, se nu till att låna eller köp Holmbergs samling, du kommer inte ångra dig!

Här finns en annan recension av boken som jag tycker gör den mycket rättvisa.

This entry was posted in Skönlitteratur and tagged , , , , . Bookmark the permalink.