Att koka lamm på stormkök och andra beredskapsknep

I somras besökte och bodde vi hos vänner i Florida. Flera gånger när vi varit och handlat och det blev mat eller dryck över fick vi kommentaren, “Vad bra! Det kan vi ha hemma. Det är ändå hurricane season.” Hurricane season betyder precis som det låter att det är orkan årstid i Florida. Förutom att detta känns läskigt så betyder det också att våra vänner var förberedda på att klara sig i ett par dagar utan ström och vatten i kranarna.

Precis i samband med den här semesterresan läste jag också Lars Wilderängs bok Stjärnklart och lite senare även Stjärnfall. Stjärnklart hade jag sett passera på någon topplista över mest sålda svenska science fiction under 2014 eller något liknande och blivit nyfiken.

Att Stjärnklart är en science fiction är jag däremot inte säker på. Än så länge använder jag mig av Suvins definition av science fiction som finns i Anders Öhmans bok Populärlitteratur från 2002. I Öhmans diskussion om  genren så nämner han att berättelsen ska utspela sig i en avlägsen framtid. Stjärnklart utspelar sig typ i morgon.

Om krisen kommer

I Stjärnklart får vi se civilisationen falla. En mycket större kris än vad en våldsam orkan kan åstadkomma. Hela företeelsen med strömlöst i mer än två timmar och vad jag eventuellt skulle göra kändes väldigt nytt för mig. Nyfiken som jag är ville jag kolla vad Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hade för information. Myndigheten har nyligen producerat en podcast serie med det peppiga namnet, Om krisen kommer. Jag lyssnade igenom det första avsnittet på youtube – din hemberedskap.

IMG_20150718_114049Avsnittet var ganska spännande. En person som upplevde det stora strömavbrottet i New York 2012 delar sina erfarenheter. Det görs också några hembesök där olika personer får visa och resonera om sin beredskap för ett lite längre strömavbrott. En person snurrar in sig i sina försök att resonera och kommer fram till att hon ska göra gröt i micron om något händer. Jag skrattar gott åt detta och berättar för min man. I nästa andetag säger jag till min man, “vi skulle ju klara oss bra i minst en vecka i alla fall, vi har ju ett helt lamm i frysen.” Varpå min man kontrar med, hur har du tänkt tillaga de ganska stora köttdelarna på ett stormkök?” (“Lilla gumman”, hade han kunna lägga till men det gjorde han inte. Det spelade ingen roll – jag hörde ändå repliken uttalas i mitt huvud.) Jag är tjejen med gröten i micron.

Den svenska science fiction scenen

Nu har jag läst tre stycken böcker som mer eller mindre platsar på den svenska science fiction scenen, Uttagningen, 11 gram sanning och Stjärnklart. Uttagningen gör mig varm – den är charmigast. Inte så konstig kanske eftersom den riktar sig till en yngre läsare. 11 gram sanning är den som känns mest angelägen. Läs den. Stjärnklart är absolut den mest spännande, och som förhoppningsvis framgått av blogginlägget – lärorik.

Nu har jag hittat ytterligare två böcker på svenska som rör sig i närheten av science fiction genren. Tredje principen av Anna Jakobsson Lund och Enhet av Ninni Holmqvist. De är tillagda på den redan sen tidigare långa läslistan!

Jag är inte säker på om jag ska rekommendera Stjärnklart eller inte. Anledningen till det är att jag tror att den kanske kan vara mer skrämmande än spännande. Oavsett detta så ser jag själv fram emot den sista delen i Wilderängs trilogi.

Har du läst Stjärnklart? Tänker du läsa den? Dela gärna en kommentar på Twitter 🙂

This entry was posted in Skönlitteratur and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.