Josefin

År 2114 kommer en roman att släppas författad av Margaret Atwood. Boken finns redan, den ligger i Framtidsbiblioteket i Oslo. Framtidsbiblioteket kommer fyllas på med en ny bok varje år de närmaste hundra åren. 2114 kommer samtliga böcker publiceras. Runt biblioteket har tusen träd planterats och en tryckpress har installerats i biblioteket. Tanken är att ge framtida generation alla förutsättningar att trycka och läsa böckerna. Norrmännen kunde inte gjort ett bättre val av första författare att bidra till detta bibliotek. Också min röst hade fallit på Margaret Atwood som den första författaren att bidra till detta långsamma, hoppfulla projekt.

Jag gillar Atwood, kanske för att hon är kanadensare och jag själv bott ett par år i Kanada. Kanske för att Atwoods språk är lika vackert och svårfångat som älvor som dansar. Det skulle också kunna vara för hennes dubbelhet. Hennes berättelser innehåller förutom ett unikt språk också ett samhällsperspektiv. Det finns de som menar att science fiction, som Atwood ofta skriver, är den enda genre som idag undersöker politiska och moraliska frågor. Hos Atwood möts på så vis mina två ämnen, svenska och samhällskunskap.

Tryckpressen i framtidsbiblioteket tycker jag är ett charmigt inslag. Den knyter an till teknikutvecklingen. Jag vill ha in samtidens teknik i klassrummet, så att vi kan skapa, använda och utnyttja teknik i klassrummet så som den används i samhället.

Framtidsbiblioteket är ett fint projekt, precis som utbildning är ett fint projekt. I klassrummet skapar vi tillsammans något för framtiden när vi lär oss. På ett sätt gör det utbildning till varje människas eget framtidsbibliotek. Vad vi väljer att plantera i form av kunskap följer och påverkar oss resten av livet. I svenska och samhällskunskap kan detta handla om att fundera på frågor som – varför det blir krig? Eller vad som gör Hungerspelen till en så läsvärd bok?

Kanske lärde du dig något nytt av den här texten. Det är så jag hoppas att mitt klassrum ska vara, lärorikt. Jag heter Josefin och är lärare. Välkommen!

Undrar du över böckerna som recenseras på bloggen finns min policy här. Jag bloggar bara om böcker som jag gillar, eller som av andra skäl är läsvärda. Vill du komma i kontakt med mig är jag bara en ping bort på Twitter 🙂

Leave a Reply