Okategoriserade

Min bok finns både på Adlibris och Amazon

Som elefanterna bär sina betar, roman, utgiven september 2019, Tegar Förlag.

Varför skriver man en bok som heter “Som elefanterna bär sina betar”? Den handlar förstås om elefanter? Svaret är både ja och nej. Jag kommer tillbaka det strax.
Bokens tema är ständigt återkommande. Egentligen önskar jag att det inte längre skulle behövas, men det gör det. Syftet med själva boken är alltså att ännu en gång lyfta ett allvarligt samhällsproblem; hur många människor lever i eller har levt i en destruktiv relation? Du anar inte hur många.
De flesta böcker som skrivs i ämnet är utifrån den drabbades perspektiv. Det är oerhört viktigt med sådana skildringar för att öka förståelsen för detta fenomen. Men i min bok har jag även uppmärksammat hur det kan vara att vara barn och tonåring i en familj där psykisk misshandel är vardag men också där fysiska övergrepp sker. Barn är lojala, slits mellan sina föräldrar, kämpar och tar ett stort ansvar. Här följer ett utdrag ur boken:
“Samma kväll som mamma åkt hade han hittat pappa utslagen i soffan. Tuva satt nedanför på golvet medan Nora försökte trösta. Ilskan kom direkt, Simon stövlade ut i köket, vred om den kärvande kökskranen, höll en kastrull under strålen och gick tillbaka. Vattnet forsade ned över pappas ansikte och hals, bildade mörka pölar i soffan och rann vidare ut på golvet. Kontrast till när pappa satt välkammad och fixad på tv-nyheterna. Ingen kunde ana. Det dåliga samvetet grep genast tag i honom och han skyndade sig efter en handduk, stackars pappa”.
Men varför denna titel? Bland det svåraste eller det lättaste är att sätta en titel på det man skrivit. Ibland bara finns den där men ofta får man “smaka av” ett antal innan det känns rätt. Så var det i det här fallet. Förutom det allvarliga temat handlar boken om vänskap och om hopp på framtiden. Men även om tjuvjakt. Elefanter dödas varje dag för sina betars skull. Trots införda förbud i världen (som inte följs). Elefanter symboliserar styrka och visdom och borde få bära sina betar med stolthet i fred. På samma sätt borde kvinnor, män och barn vara fredade. Som elefanterna bär sina betar borde alla få bära sin stolthet och sitt liv i fred. Därav denna titel. Som dessutom är väldigt vacker.
Boken kan beställas på: adlibris, cdon, bokus och några ställen till.