Böckker

En utav mina författarkollegor

Nu vill jag veta vad som händer

Även om jag själv är författare så läser jag också andras böcker. Och en utav mina författarkollegor som jag läser är Anna Höök. Just nu läser jag hennes bok Hon reste sig ur askan. Det är en spännande bok och jag är på slutet och vill nu verkligen veta vad som ska hända och hur det ska gå. Jag har både skrattat och blivit underhållen när jag läst boken som utspelar sig i Åkers Styckebruk som ligger utanför Strängnäs. Jag känner till dessa miljöer, men det gör inget om man inte gör det för man kan ju inte känna till varenda plats som författare skriver om. Man hänger med i alla fall och kommer tycka att den är bra ändå.

En utav mina författarkollegor

En utav mina författarkollegor

Boken som jag läser och som Anna Höök har skrivit handlar om en städerska som heter Stina. Stina har ett ganska tråkigt liv tills hon träffar Märta. Dom pratar mycket om vad som händer i deras samhälle i Åkers Styckebruk. Det dras in på både det ena och det andra medans allt blir dyrare och dyrare. Tillsammans med andra i samhället och stärkt av änglars budskap börjar det hända saker och ting. Det är med andra ord en rolig och brutal bok.

Lite sällskap på tv tillsammans med författarkollegor

Samtidigt som jag läser kan jag också ha på play tv på för lite sällskap. Bara för att det är mysigt. Och självklart har jag också sällskap av min katt. Denna kväll hade jag Orientexpressen på lite tyst i bakgrunden. Den har jag sett så många gånger men kan ändå inte låta bli att sätta på den. Det är en film efter Agatha Christies bok Mordet på Orientexpressen som skrev redan 1934 och är en utav hennes mest lästa bok. Jag vet att jag första gången läste den i skolan och jag tror många med mig har gjort detsamma. Sen tror jag vi till och med fick se filmen i skolan också. Men i den åldern så uppskattade man inte den på samma sätt som man gör nu.

Det handlar om just Orientexpressen som är ett tåg och som ska åka mellan Istanbul och Calais. Och i vagnen finns det tretton stycken personer som ska åka denna resa. Herucle Poirot är en belgisk detektiv som ordnat sig en plats i en kupé och mitt i natten stannar tåget då det är för mycket snö på spåret. Och morgonen därpå hittas en passagerare Ratchet död i sin kupé, mördad med tolv knivhugg. Och Hercule Poirot börjar förhöra alla passagerare som har alibi.

Boken har filmats hela fyra gånger och den mest berömda är den som filmades 1974 med många kända skådespelare. Ingrid Bergman var till exempel med och hon fick också en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin roll i filmen. Jag tror att den senaste inspelningen är 2017 där regissören Kenneth Brannagh själv är med och spelar Hercule Poirot i filmen tillsammans med många andra kända ansikten som till exempel Michelle Pfeiffer.