Okategoriserade

Festligheter i fyra dagar

Strängnäs 500 år

Jag vill gärna berätta att Strängnäs fyller 500 år. Detta är en historisk händelse som man kommer att fira under hela 2023 för att uppmärksamma 500-årsdagen av Gustav Vasas val till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523. Detta är en mycket viktig händelse i Sveriges historia eftersom det var då Sverige blev självständigt. Jag har varit i hamnen med bekanta där jag såg statsministern komma med livvakter. Här kommer det att vara festligheter i fyra dagar

Strängnäs kommun har organiserat en mängd evenemang, aktiviteter och upplevelser under året för att fira denna viktiga händelse. Alla dessa evenemang blir en samling under namnet 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid. Detta är en fantastisk möjlighet för både invånare och besökare att uppleva en del av Sveriges rika historia och kultur.

Festligheter

Festligheter i Strängnäs

Strängnäs är en stad med en rik historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Staden grundades på 1100-talet och var en viktig handelsplats under medeltiden. Under 1500-talet blev Strängnäs en viktig plats för den svenska kyrkan och en av de viktigaste städerna i Sverige. Gustav Vasa var en av de mest betydelsefulla personerna i Sveriges historia. Han var den första svenska kungen som styrde över hela Sverige och han ledde landet genom en period av stora förändringar. Under hans regeringstid infördes reformationen i Sverige och kyrkan blev en del av den svenska staten. Det är fantastiskt att tänka på hur mycket som har hänt i Strängnäs under de senaste 500 åren. Staden har genomgått många förändringar och har spelat en viktig roll i Sveriges historia. Det är spännande att tänka på vad framtiden har att erbjuda för denna historiska stad.

Festligheter

Under 500-årsresan i Strängnäs kommun finns det många evenemang som passar alla åldrar och intressen. Jag är fascinerad av historien om Strängnäs 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs. Denna händelse markerade början på en ny epok i Sveriges historia och slutet för Kalmarunionen