Om Nina Tegar

Halloj

Så roligt att du hittat hit till mig och till det som handlar mycket om det jag älskar att göra allra mest. Att skriva. Jag hoppas och tror att du ska hitta något för just dig. Under de olika flikarna kan du läsa om mitt skrivande, mina böcker och kika in i min blogg. Du hittar bilder och information om den skrivcoaching jag erbjuder och lite annat smått och gott. Hemsidan kommer säkerligen att förändras med tiden och behoven, ett spännande arbete jag ser fram emot. Du är givetvis varmt välkommen att botanisera bland flikarna i menyn, och tveka inte att höra av dig om du har några frågor, eller bara vill ge mig en hälsning. Bilden ovan är tagen av Jonathan Elbaz och är omslagsbild på Som elefanterna bär sina betar, min senaste roman.

Korta fakta om mig

Född: 1969 i Horgen, Schweiz
Uppväxt: Horgen, Uppsala, Umeå och Stockholm
Jag: fullproppad av idéer och upplevelselysten (vill dock inte ge mig på Bungy Jump, men har hoppat fallskärm)
Föräldrars yrke: Litteraturvetare, forskare, journalist och författare
Stolt över: Att jag är halvjämte (älskar Jämtland), har finskt blod och utvandrad släkt i Kalifornien – som är helt underbara människor
Bosatt: Strängnäs och i Bergslagen (så mycket det går)
Familj: Maken Stefan som är projektledare på ett solcellsföretag, barn, barnbarn, bonusbarn och katter
Romandebut: 2002 med Aldrig nånsin nånstans förut
Yrke: Författare, förläggare, skrivcoach, specialpedagog med en masterexamen inom specialpedagogik samt djurkommunikatör.
Tidigare yrken: Postkassör, kyrkvaktmästare, personlig assistent och frilansjournalist. Och lärare för barn med autism.

Mest kända uppdrag: Moderator åt Norges prinsessa Märtha Louise och webbansvarig för f.d. höjdhopperskan Kajsa Bergqvists hemsida under hennes storhetstid.

niña tegar prinsessan Märtha Louise av norge
Jag och prinsessan Märtha Louise av Norge

Pågående skrivprojekt: Ja, flera på grund av beslutsångest. Har bestämt mig för att satsa på två av dem i sommar. En Feelgood och en, eller ja okej då, två barnböcker. Så, nu var det sagt, nu måste jag ro det i hamn. Läs mer om det under Skrivande.

Jag och Louise Boije av Gennäs

Gott och blandat

Vill: massor men tiden räcker inte till. Att resa och uppleva andra kulturer ger perspektiv på tillvaron, det gör mig rikare och bättre som människa. Att gå kurser i målning och silversmide (ligger på agendan till hösten). Ser fram emot att få se mitt älskade barnbarn växa upp och bli en självständig individ. Att vistas i Bergslagen hela sommaren och att skriva, skriva och skriva.
Vill inte: slösa bort värdefull tid.

Har gjort: rest en hel del, några guldkorn: Lofoten, New York och Kalifornien, Båthuset i Västmanland och Kenya. Varit ordförande i Sveriges Förening för Högkänsliga. https://www.hspforeningen.se/Hoppat fallskärm (trodde jag skulle dö, så nej tack, inte fler gånger. Men oj, vad jag är stolt för att jag gjort det). Året jag påbörjade min första skrivutbildning var ett av de bästa i mitt liv. Äntligen fick jag göra det jag älskar mest, på heltid: Omvälvande och livsförändrande.

Gör: volontär på katthem, engagerad i olika föreningar (djur och människor).
Vill göra: bada med grisar och delfiner, semestra på Bora Bora, bonda med en ko (som inte ska gå till slakt) och mycket mer.

Gillar: djur, böcker (föga förvånande), natur, egen tid, meditera och att träna för att må bra.
Ogillar: energitjuvar, narcissister (fy bövelen), tunnelseende, trångsynthet och fördomar (med det inte sagt att även jag kan hamna där någon gång).

Mer om mig och min personlighet: är högkänslig, eller med andra ord (och extremt kortfattat beskrivet) väldigt intrycksmottaglig. Men det är enbart en del av min personlighet, och inte hela sanningen. Jag drivs av att kasta mig in i nya saker samtidigt som jag älskar och är i stort behov av egen tid. För många kan det verka som en paradox, men faktum är att cirka 30% av alla högkänsliga personer även är något som ofta kallas sensationssökande eller nyhetssökande. Jag är en av dem. Definitivt. Jag gasar samtidigt som jag inte får glömma att bromsa ibland.

Det var svårt att förstå innan jag kände till begreppet och vad det innebar för just mig. I ärlighetens namn kan det ännu vara knepigt, för jag vill ju så mycket… men jag jobbar ständigt på att bli bättre på att ta hand om mig själv. Högkänslighet är inte en svaghet, det är en styrka och ger mig djupare innebörd i livet. För dig som känner igen dig eller vill veta mer, finns länkar om högkänslighet (i urval) nedan. Här finner du även artiklar, podcasts och webradioprogram jag medverkat i (i urval).